Virkatodistukset Tampereelta 1.1. alkaen

1.1.2020 08.00

Seurakuntalaisten näkökulmasta muutos ei ole suuri, sillä kirkkoherranviraston palvelu Ikaalisissa säilyy entisellään. Pikemminkin tilanne muuttuu paremmaksi, kun Tampereella palveluajat ovat pidemmät ja yhdellä kertaa saa useamman virkatodistuksen, jos vainaja on asunut muuallakin aluekeskusrekisterin alueella kuin Ikaalisissa. Jatkossa Tampereella palvellaan seuraavissa asioissa: virkatodistukset, sukuselvitykset, sukututkimustilaukset ja avioliiton esteiden tutkinta. Käytännössä seurakuntalainen tekee esimerkiksi virkatodistustilauksen olemalla yhteydessä joko Tampereelle aluekeskusrekisteriin tai sitten Ikaalisten kirkkoherranvirastoon.

Kirkkohallitus on päättänyt, että kaikkien seurakuntien tulee liittyä alueelliseen keskusrekisteriin vuoden 2022 alkuun mennessä. Tähän mennessä Tampereen aluerekisteriin ovat jo liittyneet vuoden 2019 alussa Tampereen seurakunnat, Hämeenkyrö, Jämsä, Mänttä-Vilppula sekä Ruovesi. Ensi vuoden alussa mukaan liittyy 11 seurakuntaa lisää, jolloin Tampereen aluekeskusrekisteriin kuuluu yhteensä 20 seurakuntaa, joissa on yhteensä noin 270 000 seurakuntalaista.

Aluekeskusrekisteriin liittyminen on seurakunnalle mahdollista, kun kirkonkirjat on digitoitu. Tämä seikka on Ikaalisten seurakunnassa ollut kunnossa jo syksyllä 2018. Digitaaliseen muotoon siirrettyjen kirkonkirjojen käsittely ja lukeminen vaatii vanhojen käsialojen ja historian tuntemusta sekä ohjelmistojen hallintaa. Alueellisessa keskusrekisterissä on pientä seurakuntaa helpompi järjestää sijaisuudet tällaisissa erikoistehtävissä.

Lisää tietoa virkatodistusten tilaamisesta: