Negrospirituals

Teppo Salakka, piano
Ilkka Hanski, kontrabasso

Ikaalisten kirkko 15.2. klo 15 - ohjelma 15 €

Aikoinaan mustat orjat lauloivat puuvillapelloilla ja omissa jumalanpalveluksissaan verkkaisia hengellisiä lauluja. Pitkälti niiden pohjalta kehittyivät gospel, blues, jazz ja soul. Jorma Hynninen ja Johanna Tuomi laulavat näitä negrospirituaaleja alkuperäisille tulkinnoille uskollisella tavalla: rytmikkäästi, säveliä toisiinsa sitoen (legato) ja hartaalla tyylillä.

Mustien orjien lauluissa nivoutuivat yhteen heidän kokemuksensa, unelmansa ja Raamatun kertomukset. Niinpä kun esimerkiksi laulettiin Mooseksesta ja Egyptistä pakenemisesta, oli taustalla myös toive orjuuden loppumisesta omalla kohdalla. Moniin lauluihin liittyy myös vahvasti ajatus taivaaseen pääsemisestä.

Mukaan konserttiohjelmaan poimitaan mm. junamatka taivaaseen, laulussa Deep River ollaan menossa syvän virran toiselle puolelle, pelastukseen. Riipaisevan kauniissa ja dramaattisessa Calvary -laulussa on kohteena Golgata. Tuttu Swing Low, Sweet Chariot kertoo lempeästi keinahtelevista, kehdonkaltaisista vaunuista, jotka ovat tulleet enkeleiden kanssa viemään väsyneen matkamiehen kotiin. Jerikon muurit sortuvat rymisten kun Joosua määrää lapset huutamaan täyttä kurkkua, ja Joosua voittaa taistelun. Lopuksi kehotetaan Go Tell It On The Mountain, eli tuttu Vie vuorille tuo viesti.

Ohjelmisto ja esitystapa on saatu testattua alan asiantuntijoilla. Johanna Tuomi esiintyessään Temppeliaukion kirkossa Music For Visitors -sarjan konsertissa, kun etupenkkiin oli sijoittunut iloinen ja lämminhenkinen lauluryhmä. Jorma Hynninen taas on laulanut vastaavaa ohjelmistoa New Yorkissa Opera Ebonyn taiteilijoiden opastuksella.

Jorma Hynninen

Professori Jorma Hynninen on suomalaisen esittävän säveltaiteen kansainvälisesti arvostetuimpia edustajia niin ooppera-, lied- kuin konserttilaulajana. Hän voitti Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun vuonna 1969.

Hynnisen ura oopperalaulajana on ollut loistelias.Hän on esiintynyt maailman merkittävimmillä esiintymisareenoilla, mm. New Yorkissa, Pariisissa, Berliinissä, Hampurissa, Münchenissä, Buenos Airesissa, San Franciscossa, Los Angelesissa, Milanossa, Madridissa, Barcelonassa, Wienissä sekä Moskovassa.

Hynninen on tehnyt yli 60 oopperaroolia ja hän on tullut erityisen tunnetuksi Figaron häiden Kreivi Almavivana, Tannhäuserin Wolframina, Don Carlon Rodrigona sekä Jevgeni Oneginin nimiroolissa. Hynninen on kantaesittänyt nimiroolit lukuisissa kotimaisissa oopperoissa, mm. Sallisen Punaisessa viivassa ja Kullervossa, sekä Rautavaaran oopperoissa Thomas, Vincent ja Aleksis Kivi. Viimeisimpiä rooleja ovat Risto Ryti Ilkka Kuusiston oopperassa Vapauden vanki ja monologipäärooli Kimmo Hakolan Akseli-oopperassa.

Hynninen toimi Kansallisoopperan taiteellisena johtajana vuosina 1984-1990 sekä Joensuun laulujuhtien taiteellisena johtajana 1980-1991. Hän on myös ollut Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana vuosina 1991-2002 sekä laulutaiteen professorina Sibelius-Akatemiassa 1997-2003. Hänelle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 2005.

Yli kymmenen suomalaisen oopperan levytyksen lisäksi Hynninen on levyttänyt keskeistä oopperaohjelmistoa, liediä, hengellistä musiikkia, spirituaaleja ja evergreenejä.

Johanna Tuomi

Johanna Tuomi, sopraano, suoritti Sibelius‐Akatemiassa sekä lauludiplomin että laulunopettajan ja musiikinopettajan tutkinnot. Debyytti oli Suomen Kansallisoopperassa 1983, ensikonsertti Sibelius‐ Akatemian konserttisarjassa vuonna 1989.

Tuomi on tullut tunnetuksi suosittuna taiteilijana koko maassa ja hän on konsertoinut laajalti myös ulkomailla. Hänen ohjelmistonsa koostuu renessanssi‐ ja barokinajan teoksista nykymusiikkiin, käsittäen mm. ooppera‐, lied‐, oratorio‐, operetti‐, musikaali‐, gospel‐ ja jazzmusiikkia.

Johanna Tuomi on laulanut monien suomalaisten oopperoiden kantaesityksissä Suomen Kansallisoopperassa, useissa maakuntaoopperoiden ja -teattereiden produktioissa, sekä Savonlinnan oopperajuhlilla.

Hän on tehnyt Yleisradiolle lukuisia liednauhoituksia ja konsertoinut useimpien suomalaisten kaupunginorkestereiden solistina. Hän on tehnyt useita levytyksiä.

Johanna Tuomi on opettanut laulua Sibelius‐Akatemiassa tuntiopettajana vuodesta 1994 lähtien vuoteen 2018, ja laulun lehtorina Turun seudun musiikkiopistossa vuodet 2007-2016.

Teppo Salakka

Konsertin pianisti on sipoolainen muusikko, joka toimii free lance -muusikkona (klarinetistina Hot Papas -yhtyeessä, pianistina eri kokoonpanoissa ja säestäjänä, muina soittimina tuuba, kitara, harmonikka, basso). Hän puhallintoiminnan lehtori Vantaan musiikkiopistossa, jossa hän myös johtaa kolmea puhallinorkesteria Hän on myös mieskuoron (Keravan Mieslaulajat) ja kahden lauluyhtyeen (Bulevardin Taxi, Halsbandet) johtaja. Säveltäjä ja sovittaja, sävellyskilpailuvoittoja ja palkintosijoja kotimaisissa kilpailuissa. Levytyksiä ja tv/radionauhoituksia säveltäjänä, sovittajana, kuoron-, orkesterin- ja yhtyeenjohtajana sekä yhtyemuusikkona. Salakka on myös Mieskuoroliiton musiikkilautakunnan jäsen. Harrastuksina lukeminen, sauvakävely ja skootterilla ajo.

Ilkka Hanski

Konsertin kontrabasisti on suomalainen jazz-basisti ja bassonsoiton opettaja. Hanski opiskeli kontrabassonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Olli Kososen johdolla. Hän on soittanut sekä kontra- että sähköbassoa monissa jazz- ja rock-kokoonpanoissa, kuten Piirpaukessa ja Tapiola Big Bandissä sekä Jukka Tolosen, Eero Koivistoisen, Jukka Linkolan ja Vladimir Shafranovin yhtyeissä. Hän on säestänyt muun muassa Archie Sheppiä,  Buck Claytonia, Mark Murphy ja Bob Brookmeyeria heidän Suomen-vierailuillaan. Ilkka Hanski on opettanut bassonsoittoa muun muassa Helsingin pop- ja jazzkonservatoriossa. Vuonna 2018 häneltä ilmestyi 400-sivuinen oppikirja Jazzbasso, Perusteet ja improvisointi.