Ikaalinen liittyy Tampereen aluekeskusrekisteriin

11.9.2019 20.09

Seurakuntalaisten näkökulmasta muutos ei ole suuri, sillä kirkkoherranviraston palvelu Ikaalisissa säilyy entisellään. Pikemminkin tilanne muuttuu paremmaksi, kun Tampereella palveluajat ovat pidemmät ja yhdellä kertaa saa useamman virkatodistuksen, jos vainaja on asunut muuallakin kuin Ikaalisissa. Jatkossa Tampereella palvellaan seuraavissa asioissa: virkatodistukset, sukuselvitykset, sukututkimustilaukset ja avioliiton esteiden tutkinta. Käytännössä seurakuntalainen tekee esimerkiksi virkatodistustilauksen olemalla yhteydessä joko Tampereelle aluekeskusrekisteriin tai sitten Ikaalisten kirkkoherranvirastoon.

Kirkkohallitus on päättänyt, että kaikkien seurakuntien tulee liittyä alueelliseen keskusrekisteriin vuoden 2022 alkuun mennessä. Tähän mennessä Tampereen aluerekisteriin ovat jo liittyneet vuoden 2019 alussa Tampereen seurakunnat, Hämeenkyrö, Jämsä, Mänttä-Vilppula sekä Ruovesi. Ensi vuoden alussa jäsenseurakuntien määrä tullee olemaan 15 sekä Tampereen seurakunnat siihen päälle.

Aluekeskusrekisteriin liittyminen on seurakunnalle mahdollista, kun kirkonkirjat on digitoitu. Tämä seikka on Ikaalisten seurakunnassa ollut kunnossa jo syksyllä 2018. Digitaaliseen muotoon siirrettyjen kirkonkirjojen käsittely ja lukeminen vaatii vanhojen käsialojen ja historian tuntemusta sekä ohjelmistojen hallintaa. Alueellisessa keskusrekisterissä on pientä seurakuntaa helpompi järjestää sijaisuudet tällaisissa erikoistehtävissä.