Markuksen evankeliumi - kirkkodraama

Luhalahden kirkko

Esitys on Tornion kaupunginteatterin tuotanto. Esittäjä Pauli Mahlamäki. Kolehti yhteisvastuun hyväksi. Vapaa pääsy. Kesto noin tunnin.

Tornion Kaupunginteatteri on maamme toiseksi pienin ammattiteatteri. Sen elinehtoihin on kuulunut toimiminen kiertueteatterina koko maassa. Erityisen tunnettu, Tornion Kaupunginteatteri, on keskiaikaisista mysteerionäytelmistään, sekä kirkkodraamaesityksistään, joilla teatteri kiertää kouluissa ja seurakunnissa.

Raamatun uuden käännöksen myötä evankeliumeista tuli kiinteitä kertomuksia ja Tanskasta lähti liikkeelle perinne esittää niitä sooloteatterina. Tapa on sittemmin levinnyt kaikkialle Euroopassa. Suomessa Markuksen evankeliumia ryhtyi ensimmäiseksi esittämään Tampereen Teatteri v. 1998. Tornion Kaupunginteatteri lähti jatkamaan perinnettä ja ryhtyi viemään esitystään erityisesti kirkkoihin. Tämän esityksen valmistamiseen teatteri on käyttänyt asiantuntijoina kirkon työntekijöitä ja ohjauksesta vastaa Kirkon nuorisotyön ohjaajiksi valmistunut opiskelijaryhmä.

Markuksen evankeliumi on lyhin Uuden testamentin neljästä evankeliumikirjasta. Se kuitenkin pitää eniten sisällään toimintaa ja tapahtumia.
Markus kertoo kuinka heti julkisen esiintymisensä alussa Jeesus teki suuria ihmetekoja, jotka hämmästyttivät kansanjoukkoja ja Jeesuksen seuraajia.
Ajan uskonnolliset johtajat eivät hyväksyneet Jeesuksen tekoja ja opetuksia. Tämä johti välikohtauksiin, jota saivat heidät lopullisesti suunnittelemaan hänen surmaamistaan. Ensimmäinen joka ymmärsi tämän oli roomalainen sotilas. Nähdessään Jeesuksen kuolevan ristillä hän sanoi; "Tämä mies oli Jumalan poika".
Markuksen evankeliumia pidetään evankeliumeista vanhimpana. Markus tahtoo rohkaista ihmisiä uskomaan Jeesuksen voimaan, joka pelastaa heidät. Hän tahtoo myös muistuttaa, että uusi elämä Jeesuksen seuraajana ei ole helppoa, vaan heidän täytyy olla valmiita kärsimään Jeesuksen tavoin